OM ÄGG

Frågor och svar

Har du någonsin undrat varför många förvarar ägg i kyl i Sverige eller hur många ägg du får äta per vecka? På denna sida delar vi med oss av vår kunskap om ägg och äggproduktion. Lär dig bland annat mer om hur gammal en höna är när hon lägger sitt första ägg och varför vissa ägg är vita och andra bruna.

ÄGG OCH HÄLSA
Vilka vitaminer och mineraler innehåller ägg? Hur mycket protein innehåller ett ägg? Hur många ägg kan jag äta?

ÄGGET FÖRPACKAS
Vad händer på Kronäggs packeri? Varför har alla ägg en stämpel? Hur läser jag stämpeln på ägget? Vad betyder den rosa checken på ägget?

ÄGG OCH HÅLLBARHET
Hur tar man reda på om ett ägg är färskt? Hur länge håller ett ägg? Hur ser jag om ägget är färskt? Hur länge kan man ha ett kokt ägg kylen?

SVENSKA ÄGG
Varför ska jag välja svenska ägg? Kan näbbstrimmade höns tillåtas i Sverige? Hur odlas svenska, ekologiska höns? Hur ofta testar svenska höns salmonella?

PRODUKTIONSFORMER
Vilken typ av foder får ekologiska höns? Vad är skillnaden mellan ekologiska höns och höns? Hur mycket utrymme har hönsen i ladan?

SALMONELLA I ÄGG
Vad är salmonella? Vad är prevalensen av salmonella i svenska ägg? Hur testar Kronägg för salmonella i ägg? Vad händer om en flock kycklingar får salmonella?

NÄR HÖNAN ÄGGAR
Hur gammal är en höna när den lägger sitt första ägg? Gör hönan ett ägg i taget? Måste höna vara med en tupp för att lägga ägg? Hur många ägg lägger en höna?

MATLAGNING MED ÄGG
Hur man gör det perfekta, mjukt kokta ägget? Varför spricker skalet när jag kokar ägg?

INUTI ÄGGET
Vad består ett ägg av? Varför är vissa äggulor mer gula än andra? Vilka är de små, brunaktiga fläckarna i vissa ägg? Vad är den mörka gränsen runt plommon?

ÄGGSKALET
Vad är äggskalet av? Varför är vissa äggskal väldigt tunna? Varför är det svårt att skala ägg?

HÖNS OCH DJURSKYDD
Vad är näbsklippning? Vad gör Kronägg för att öka djurens välbefinnande?

ÄGGETS FÄRG OCH STORLEK
Vad är skillnaden mellan vita och bruna ägg? Varför är vissa ägg små medan andra är stora? Varför innehåller brickan olika storlekar på ägg?