KRONÄGG

Lär dig mer om oss

Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Kronägg AB ingår i DANÆG-koncernen. DANÆG-koncernen grundades 1895 som en kooperativ förening inom äggkategorin. Koncernen ägs av danska och svenska äggproducenter (50 %) och av råvarukoncernen DLG (50 %), som är ett av de största jordbruksföretagen i Europa.

fem stycken dotter bolag

DANÆG-koncernen

DANÆG-koncernen består av moderbolaget DANÆG Holding och fem stycken dotter bolag: Kronägg och Källbergs i Sverige, Munax OY i Finland samt DANÆg A/S och DANÆG Products i Danmark.  DANÆG-koncernen säljer sina produkter till alla distributionskanaler, inklusive detaljhandel, foodservice, catering, industri osv. Huvudmarknaderna finns i Skandinavien, men en stor del av produkterna säljs över hela världen. I dag exporterar DANÆG-koncernen till mer än 40 länder.

Kronägg AB

Företaget

Vi är välkända bland konsumenterna för våra nyttiga, goda och kvalitetssäkrade ägg i alla varianter, storlekar och produktionsformer. Vi var till exempel först i Sverige med att ta fram ett specialägg – GuldGula – med hjälp av berikat foder.

Kronägg erbjuder även ett brett sortiment av äggprodukter för restaurang- och storhushållsmarknaden via koncernens produktfabriker. Kronägg Foodservice är Nordens ledande tillverkare av alla typer av högförädlade äggprodukter, från äggpulver till flytande äggprodukter. 

Perstorp

Vår anläggning

Kronäggs anläggning i Perstorp har moderniserats kraftigt under de senaste åren. Förutom en modern sorteringsutrustning har vi investerat i en världsunik linje där äggen packas av en robot.

Insamlingen av ägg från producenter sker via ett tvättbart retursystem av plast och sedan 2011 tvättas och hygienbehandlas samtliga ägg. Allt för att hålla kvalitet och effektivitet på högsta nivå. Packeriet är ISO 22000 och FSSC-certifierat sedan 2012.

Deltagande

Vad betyder det att Kronägg är ett kooperativ?

Som kooperativ ägs Kronägg av sina äggproducenter. Detta innebär att varje äggproducent har något att säga till om i omröstningen som äger rum i företaget. När året är över betalar företaget en del av vinsten till ägarna. Återstående vinst återinvesteras i företaget för inköp av nya maskiner, moderniseringar etc.

 

Närhet

Var ligger Kronäggs gårdar?

Närheten till våra producenter är viktig för kvaliteten och vi jobbar kontinuerligt för att ytterligare effektivisera våra transporter. Våra gårdar är geografiskt belägna i Götaland, med tyngdpunkt i Skåne, längs med E4 mot Stockholm och längs med E6 mot Göteborg. Vi har även gårdar på natursköna Gotland som förser oss med ägg.

Välj svenska ägg

Hur kan jag stödja svenska äggproducenter?

När du köper svenska ägg har du grunden för en utsökt måltid och samtidigt stöder du våra svenska äggproducenter. Svenska ägg är synonyma med god kvalitet, fokus på djurens välbefinnande och en av världens strängaste salmonellakontroller.

På brickan och på varje enskilt ägg kan du läsa i vilket land ägget producerades. Leta efter bokstäverna SE och den rosa checken på äggskalet om du vill vara säker på att dina ägg produceras på en svensk gård.