ÄGGSKALET

Allt i ett skal

Äggskalet kan vara orsaken till en dek svårigheter när man lagar mat med ägg. Du har säkert varit med om att äggskalet spricker när du kokar äggnet, eller att det kokta ägget är omöjligt att skala eller att det kommer äggskal i smeten. Men i själva verket är äggskalet absolut nödvändigt för att skydda ägget.

Äggskalet

Varför är vissa äggskal väldigt tunna?

Äggskalet är tillverkat av kalcium. En höna producerar ungefär samma mängd kalcium per äggskal oavsett storleken på ägget.

Därför är skalet tjockare när hönsen är unga och lägger små ägg - och tunnare när hönsen är äldre och lägger stora ägg.

AV MED SKALET

Varför är vissa ägg så svåra att skala?

Ett riktigt färskt ägg är svårskalat, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. Bäst är att koka ägg, som är minst 7-8 dagar gamla. Äggets ålder får du fram genom att räkna bakåt 28 dagar från det bäst-före-datum, som står angivet på förpackning. Skalningen underlättas om ägget kyls direkt efter kokningen. Skalningen kan också underlättas om äggen förvaras i rumstemperatur några dagar före kokning. En dag på köksbänken motsvarar fyra dagar i kylkåpet är en enkel tumregel.