Matlagning med ägg

Konsten att tillaga ett ägg

"Ägg - det är något vi alltid har i kylen", det är vad de flesta säger. Med ägg till hands kan du alltid trolla fram något läckert. Ägget kan verka som det enklaste i världen, men kan fortfarande orsaka problem i köket. Här kan du lära dig varför vissa ägg svåra att skala och få tips om hur du lagar det perfekta kokta ägget.

Det är luften i luftblåsan

Varför spricker ibland skalet när jag kokar ägg?

I ett ägg finns en liten luftblåsa. Om du tar ett ägg direkt från kylskåpet i en kastrull med kokande vatten, riskerar du att ägget går sönder eftersom luften i luftblåsan expanderar.

Du kan undvika detta på tre sätt: 1) Slå ett litet hål på ovansidan och botten av ägget med en vass kniv, eller 2) ta äggen ur kylen en stund innan du ska koka dem. 3) Lägg äggen i en skål med ljummet vatten innan du lägger dem i grytan med det kokande vattnet.

Av skalet

Varför kan det vara svårt att skala vissa ägg?

På vissa kokta ägg glider skalet av så lätt som ingenting, medan andra ägg är omöjliga att skala. Anledningen är oftast äggets ålder. Helt färska ägg är svårare att skala än de som är en vecka gamla eller äldre.

Smak

Kan ägg få smak av annan mat?

Ett ägg har ca 10.000 små porer som har en sammanlagd yta på 2 kvadrat millimeter. Genom porerna "andas" ägget vilket innebär att ägget kan ta upp smak från annan mat. Därför ska du undvika att förvara äggen tillsammans med rökta eller starkt doftande råvaror. Om du låter äggen vara kvar i förpackningen skyddar den äggen mot påverkan.

Den stora frågan

Hur kokar man ett ägg?

Ett löskokt ägg ska kokas i ca 3 minuter och ett krämigt ägg i ca 5 minuter. Ett hårdkokt ägg ska koka 8-10 minuter. Tänk på att koktiderna beror på äggets storlek - ett stort ägg tar längre tid att koka.

Tänk på att lägga i äggen i kallt vatten och ta tiden när de första bubblorna syns. Lägger du dem i kokande vatten spricker de lättare.