Inuti ägget

Kom in bakom skalet

Inuti ägget är det mer komplicerat än så. Visste du till exempel att äggulan består av sex lager? Eller har du någonsin undrat varför det finns tillfälliga små bruna fläckar inuti ägget? Det och mycket mer kan du få reda på nedan.

Varför kan det finnas två äggulor i ett ägg?

Hittar man två äggulor i samma ägg är ägget förmodligen värpt av en ung höna där äggproduktionscykeln ännu inte är helt på plats. Ett befruktat ägg med två äggulor leder aldrig till tvillingkycklingar eftersom äggskalens syretillförsel under ruvningen inte är tillräcklig till mer än en kyckling.

Äggulans färg

Varför är vissa äggulor mer gula än andra?

Det är fodret som bestämmer äggulans färg. Om hönan till stor del får gul- och orangepigmenterad föda blir denna färg också framträdande i äggulan. Färglöst foder ger färglös gula.

Skalets tjocklek

Varför är skalet tunnare på stora ägg?

Mängden kalcium i skalet är alltid densamma oavsett storlek på ägget. Därför är skalet tjockare på ett litet ägg jämfört med ett stort ägg.

Äggvita

Varför flyter ägget ut?

Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Som regel har stora ägg tunnare vita än små ägg. Det kan också bero på avvikelse i fodret.

Inuti ägget

I ägget finns en snodd, vad är det?

Äggsnodden består av lite tjockare tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget. Att äggsnodden har något gråare färg beror på att äggvitan här har en högre torrsubstanshalt.