Äggproduktion

Äggets väg i packeriet

Vår moderna anläggning ligger belägen i skånska Perstorp, mitt i naturen med civilisationen in på knutarna. Under de senare åren har packeriet genomgått en omfattande strukturomvandling för att kunna möta omvärldens krav på både effektivitet, kapacitet och livsmedelssäkerhet. Vi tar dagligen emot ägg från våra gårdar som skall vägas in, tvättas, sorteras och packas för våra kunders räkning. 

VÅRT PACKERI I PERSTORP

Vad händer på Kronäggs packeri?

Äggen samlas dagligen in från våra gårdar på brickor av plast och anländer till packeriet med lastbil. Där scannas de först in i lagerstyrningssystemet och kan sedan lagras i en till två dagar beroende på orderstatus. Äggpallen anländer därefter till sorteringen där det skapas ett avräkningsresultat till producenten och ett utfall av färdig vara till kunden.

Medan äggen rullar in i sorteringen går brickorna i retur till ett tvättsystem där de desinficeras, och förbereds för återanvändning.

Känn ditt ägg på stämpel

Varför har alla ägg en stämpel?

Alla våra ägg är stämplade med en spårbarhetskod. Koden gör det möjligt att följa det enskilda ägget tillbaka till producenten. Samtidigt visar koden om ägget härrör från produktion av ekologiskt, frigående utomhus eller frigående inomhus.

Idag är det ett krav att alla ägg i EU måste märkas med en spårbarhetskod. 

Spårbarhetskoder

Hur läser jag stämpeln på ägget?

Det första numret berättar vilken typ av ägg det är.

0 = Ekologisk produktion
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Burhöns

Bokstäverna SE står för att ägget läggs i ett svenskt hönshus, alla EU-länder har sin egen landskod. De tre första siffrorna är den enskilda gårdens ID nummer (godkännandenummer). Siffran bakom talar om vilket stall hönan bor i. 

Certifierad svensk äggkvalitet

Vad betyder den rosa checken på ägget?

Vi vill ha världens bästa ägg, därför ska vi ha världens bästa produktion. Schysst producerade svenska ägg är i en klass för sig.

Den rosa checken du ser på ägget, står för certifierad svensk äggkvalitet. Den garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.