ÄGG OCH HÄLSA

Ägg ger dig många fördelar

Ägg är världens nyttigaste livsmedel. Det innehåller det mesta kroppen behöver i form av vitaminer och näringsämnen, utom C-vitaminer. Vi brukar därför säga att om man äter två ägg varje dag och tar ett glas färskpressad apelsinjuice till så har man fått i sig det man behöver.

Allt i ett skal

Vilka vitaminer och mineraler innehåller ägg?

Ägg innehåller: vitamin A, vitamin B12, vitamin B2, biotin, vitamin D, vitamin E, fosfor, jod, klorid, niacin, vitamin B5, selen och panetoesyra.

Ägg är naturligt rikt på: vitamin A, vitamin B12, vitamin B2, biotin, vitamin D, vitamin E, pantetoesyra.

Ägg är en källa till: klorid, fosfor, jod, niacin och vitamin A.

Högt proteininnehåll

Hur mycket protein innehåller ägget?

Ägg innehåller ca. 12 g protein per 100 g, motsvarande mellan 6-8 g protein per ägg beroende på storlek. Både äggula och äggvita bidrar med protein. Gulan innehåller 1,5 gånger så mycket protein per. 100 g som vitan. Den höga mängden protein gör att ägg ger en hög mättnadskänsla.

Myter om ägg

Hur många ägg kan jag äta?

Tyvärr undviker många att äta ägg eftersom de är rädda för “kolesterolmyten”. Dock visar drygt 30 års forskning att du tryggt kan äta ägg utan att det påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar (om du inte har ett sjukdomstillstånd där din läkare har gett dig andra rekommendationer gällande kosten).

Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man kan äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer. För personer med diabetes kan en viss återhållsamhet vara bra.