Svenska ägg

Svensk äggkvalitet

Vi vill ha världens bästa ägg, därför ska vi ha världens bästa produktion. Schysst producerade svenska ägg är i en klass för sig. Om ägg är ett fantastiskt livsmedel så är svenska ägg ännu bättre. Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning, som bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. Här följer 4 skäl till att välja svenska ägg.

Certifierad svensk äggkvalitet

Vad betyder märkningen på ägget?

Den rosa checken du ser på ägget, står för certifierad svensk äggkvalitet. Den garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

Salmonella

Svenska ägg är salmonellafria

Det innebär att du kan äta äggen råa eller halvkokta utan risk för att bli sjuk. Salmonellafria ägg är resultatet av många års framgångsrikt arbetet med att säkerställa en god hygien och kontroll genom hela produktionskedjan.

Mer än 20% av alla ägg inom EU bär på salmonella av den sort som kan orsaka allvarlig magsjukdom. Därför rekommenderar de flesta EU-länder sina medborgare att alltid koka eller genomsteka  äggen noggrant. 

ambitiös djurskyddslagstiftning

Goda förhållende

I Sverige har alla värphöns tillgång till sittpinne, rede och ströbad, vilket är minimikravet för god djurvälfärd. Ca 65% av hönsen i Sverige går fritt i stora stallar, ca 20% av hönsen är ekologiskt uppfödda och ca 5% tillhör den ökande produktionsformen frigående utomhus. Övriga bor i moderna burar anpassade efter hönans naturliga beteende och behov.

Majoriteten av alla höns inom EU har inte möjlighet att få utlopp för sina viktigaste behov, så som att lägga ägg i rede, ströbada fjäderdräkten och sova på sittpinne. I Sverige är även sk ”näbbtrimning” förbjuden. Alla ägg är stämplade med en kod, som visar produktionsland, produktionsform och produktionsplats.

GMO-fri

Fodret till svenska höns är fria från ...

Fodret till svenska höns är fria från antibiotika, hormoner och syntetiska färgämnen. Svenskt hönsfoder innehåller självklart inte heller GMO.

Har du tänkt på att ägg från många andra europeiska länder ofta har en intensivt färgad gula? Det beror på att inblandning av syntetiska färgämnen i hönsfoder är tillåtet i de flesta EU länder. Svenskt hönsfoder är dessutom värmebehandlat för att hålla högsta möjliga hygienstandard genom hela produktionskedjan.

Ett öppet landskap

Svenska ägg bidrar till ett öppet landskap

Svenska höns får ett foder som till största delen består av svenskodlat spannmål. Svensk äggproduktion bidrar därmed till öppna landskap.

På så vis skapas också viktiga arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för en levande landsbygd.

Äggdag

Varje dag är en äggdag!

Ägg är en fantastisk produkt som du med fördel kan äta flera stycken varje dag. Till frukost, lunch och middag såväl till vardags som vid festligare tillfällen. Vi på Kronägg erbjuder idag ägg i alla möjliga storlekar, produktionsformer och förpackningar. Vi utvecklar kontinuerligt sortimentet för att göra våra ägg tillgängliga för konsumenternas olika behov. Det som är gemensamt är att alla ägg är svenska och garanterat fria från salmonella.

I rapporten ”Det svenska ägget” får du lära dig massor om ägg.