Det första man ser när man kommer till Stomgården är hönorna som strövar fritt på stora marker utanför gården. Här driver tredje generationen Bengtsson, Mattias och hans fru Kristina, ekologisk äggproduktion och spannmålsodling. På gården bor även deras barn, Frida och Gustav samt den sällskapliga katten Charlie.
Stomgården ligger vackert belägen i den lilla byn Rävinge utanför Getinge i Halland. Runt omkring finns gårdsbutiker, caféer och odlingar där man kan handla konsthantverk, kött, bär, marmelad och annat gott från lokala producenter.
Stomgården har haft hönor sedan 1930-talet när Mattias farfar och farmor började arrendera gården av kyrkan. Då fanns även mjölkkor och grisar på gården. När Mattias föräldrar tog över gården på 60-talet ville de fokusera på hönor och spannmålsodling och de övriga djuren såldes av. - Jag har haft hönor under hela min uppväxt så när jag tog över gården 2002 var det naturligt att fortsätta med den inriktningen, säger Mattias.
Idag har Mattias har 18.000 ekologiska hönor i ett relativt nybyggt stall. Han trivs med den ekologiska produktionsformen av flera skäl.
- Efterfrågan av ekologiska ägg är stor vilket är kul och hönorna har det väldigt bra. Hönorna går utomhus från april till oktober, gärna längre om vädret tillåter. De gillar inte snö, fukt och regn. Verandan har de däremot tillgång till året runt, berättar Mattias.
Även om det är dubbelt så mycket jobb som med burhöns väger fördelarna helt klart över. – När jag började med de första ekologiska hönorna var det mycket hand-plockning. Unga hönor lägger sina ägg där de sitter innan de har fått in rutinen att värpa i sina redan, berättar Mattias. Det tar ungefär 5-6 veckor innan de lär sig, fortsätter han.
- Vissa av hönorna har även hittat ett hörn där de gärna lägger sina ägg. De låter på ett speciellt sätt när de värper och lockar även till sig andra hönor. Så jag måste vara påhittig och lägga dit spadar, borstar och andra saker för att de inte ska tycka att det är så trevligt att värpa där, skrattar Mattias.
Mattias odlar även spannmål som vete, havre, korn och bönor som används till hönornas foder. Han har även en egen kvarn för att kunna mala spannmålet till fodret.
– Jag tycker det känns mycket bättre att förädla fodret själv. Dessutom blandar jag även i bönor i fodret, något jag nog är ensam om i Sverige. Det är en rolig gröda att odla och hönorna mår bra av ett extra tillskott, avslutar han.