“Att skaffa ekologiska hönor var en lyckosam slump”
Omgiven av böljande havre- och vetefält ligger den idylliska gården Segerhult i sörmländska Julita utanför Katrineholm. Alldeles i närheten är lantbruks muséet Julita gård belägen, Nordiska museets herrgårdsanläggning. Här kan man uppleva hur ett storgods fungerade och såg ut i början av 1900-talet och det finns möjlighet att träffa Pettson och Findus, kända från Sven Nordqvists underbara barnböcker.
Segerhults gård drivs av tredje och snart fjärde generationen Ohlson, Lars och Martin, och har funnits i familjens ägo sedan 1923. På gården arbetar sedan många år tillbaka även Heidi samt syskonen Gisela och Christian. På gården strövar de ekologiska hönorna fritt bland uppvuxna fruktträd och solrosfält där de pickar, sprätter och sandbadar. Mitt bland hönorna tultar även charmknutten Olle, Martins 1,5-åriga son glatt omkring. - Att arbeta med ekologiska hönor känns bäst i hjärtat. Det är en härlig känsla att se dem lyckligt strövande utomhus, säger Gisela.
På gården finns även ett sågverk och växtodling som används till hönornas foder.
– 2003 stod jag inför ett vägskäl. Skulle jag välja lantbruket eller sågverket? Valet föll på lantbruket och att skaffa de ekologiska hönsen var en lyckosam slump jag aldrig har ångrat, berättar Lars.
Slumpen ledde också till att eldsjälen Gisela anställdes på gården 2004. Hon skulle egentligen bara köpa virke till sitt hus men på skämt frågade Lars henne om hon ville börja jobba med äggplockning. Jodå, sa Gisela och tänkte att det kunde vara ett bra tillfälligt jobb. 12 år senare är hon fortfarande kvar och är en stor tillgång på gården. – Det är lite roligt eftersom hon satt barnvakt åt mig när jag var liten och nu blir jag hennes chef, berättar Martin leende.
Det som började med ett stall och 6 000 hönor har idag blivit två stallar med 14 000 ekologiska hönor. Det var när det andra stallet skulle byggas 2008 som Christian anställdes eftersom han är skicklig på att bygga. Inredningen köptes på blocket i Göteborg. – När jag och Christian kom dit upptäckte vi direkt att vi hade tagit oss vatten över huvudet, säger Lars. - Det var enormt mycket arbete att få allt iordning så vi lyckades anställa folk från vandrarhemmet där vi bodde. Med deras hjälp rodde vi det iland och kunde inreda det nya stallet, fortsätter Christian.
Gisela har till och med en liten sjukavdelning där hönor som inte mår bra kan vila upp sig och får lite extra gott att äta, till exempel äpple. Det har medfört att vissa hönor är tamare än andra. Något som framförallt uppskattas av de många barnfamiljer tillika sommargäster som besöker gården. – Vi har många besökare som vill se hur det fungerar på gården och hur de ekologiska hönorna har det, säger Gisela.
När Martin är färdig med sina lantbruksstudier på Vreta är planen att han kommer att ta över efter Lars och fortsätta att driva gården och den ekologiska äggproduktionen.
- Givetvis är pappa ett stort stöd, men jag är jätteglad att även Gisela och Christian kan lära mig allt om gården. De är alltid så glada och positiva och har ett stort hjärta för hönorna, avslutar Martin.