Särestad Kulegård

Från västkusten

“Hönor är det vi kan och vi är extremt stolta över ägget”

Gränslandet mellan slätt- och skogsbygd

Särestad Kulegård är belägen vid foten av berget Kungsbjär i gränslandet mellan slätt- och skogsbygd i närheten av byn Asige utanför Falkenberg. Bygden är sägenomspunnen och fornminnesrik och utanför gården slingrar sig Via Regia, den gamla kungsvägen, genom Halland.

Trakten är känd för sin företagsamhet. Här ligger kafferosteri, charkuterier, bageri, glassproduktion och äppelodlingar sida vid sida. På Särestad Kulegård märks företagsandan tydligt. Den drivs av tredje och fjärde generationen Pettersson – Thomas, Inger, Jakob och Elin. På gården bor även några hästar, stallkatten O ´Malley och den lekfulla gårdshunden Malte.

Ett stort hjärta för hönorna

Det har funnits hönor på gården sedan mitten av 50-talet när Thomas föräldrar började med äggproduktion. 1982 tog Thomas över gården, idag driver familjen tillsammans ett modernt lantbruk med både frigående inomhus och ekologiska hönor i stallängorna. - Hönor är det vi kan och vi är extremt stolta över ägget. Vi har fått en utmärkelse som årets äggföretagare för några år sedan, och har ett stort hjärta och respekt för hönorna. Hönor som mår bra värper fina ägg, säger Inger. Morgonens första timmar tillbringar familjen inne hos hönorna, då kontrolleras att det finns tillräckligt med foder och vatten. Men att säkerställa att hönorna mår bra är mer komplext än så. - Jag känner in doften, atmosfären och lyssnar på ljuden så att allt är som det ska, säger Thomas.

Hönor och rutiner går hand i hand

Att hela familjen Pettersson har ett enormt engagemang för hönorna råder det inga tvivel om. Thomas uppfinner hela tiden nya lösningar som förbättrar för dem. - Pappa slutar aldrig att tänka på hönorna och åker inte gärna iväg någon längre tid. Det är ju så när man har djur, man kan inte släppa dem helt så familjesemestrar utomlands har vi inte haft så många av, skrattar Elin.

Hönor och rutiner går hand i hand. Ljuset är tänt 16 timmar om dygnet och hönorna börjar sin dag med att äta och dricka innan de lägger sig i sina värpreden. Efter 5-6 timmar har alla hönor värpt, och därefter sandbadar de, äter och pickar i ströet. De har även sysselsättning i stallarna som mineralstenar och lusernbalar med grovfoder. Hönor är mer sociala och nyfikna än man kanske tror. - Jag brukar ha en hel flock som följer efter mig när jag går inne i hönshuset. Stannar jag, stannar de också och studerar mig intresserat, berättar Jakob.

Nästa projekt på gården

Nästa projekt på gården är att komma igång med hel spannmål, d.v.s. att blanda hönornas foder själva av bland annat havre, vete och kalk. - Då kan vi balansera fodret efter hönans behov och skräddarsy det för stunden, säger Thomas . Något som också är viktigt för hönornas välmående är ständig tillgång till bra vatten. Gårdens vatten kommer från egna brunnar. - Vi kontrollerar regelbundet vattenkvaliteten och tar vattenprover 1 gång per år. Ägg innehåller mycket vatten och det är väldigt viktigt att hönorna får vatten av god kvalitet, säger Inger.

När jag undrar om de vill berätta något mer säger Thomas något oväntat. - Visste du att det inte behövs någon tupp för att det ska bli ägg? Fast vi har några ändå, de sprider ett stort lugn i hönshuset, avslutar han leende.