Musteryd

I de trolska, småländska skogarna

Gården Musteryd ligger i de trolska, småländska skogarna utanför Moheda. Det vackra landskapet kantas av blänkande sjöar och här trängs traditionellt hantverk med nyskapande konst. Kulturen är naturnära och smålänningen sägs vara av ett arbetssamt släkte vilket bekräftas av far och son Lindberg, Mikael och Marcus, som driver gården.

Farmors bruna prydnadshöns

1975 köpte Mikaels far gården till sig och frun. Till en början arrenderade Mikael gården, som då endast hade mjölkkor, och efter några år köpte han den. Planerna på att skaffa hönor förverkligades först senare och det första stallet byggdes 1982. Intresset för hönor har dock funnits länge hos familjen Lindberg.

– På 70-talet hade farmor bruna prydnadshöns i en tvättstuga och tyckte att det var så trevligt att jag skaffade hönsreden till 200 hönor, berättar Mikael. På den tiden arrenderades ett stall hos en annan markägare. - När hönorna värpte så mycket ägg att markägaren blev avundsjuk ville hon skaffa något eget. Det blev startskottet för att bygga mitt första stall, fortsätter Mikael.

Från burhöns till frigående hönor

Det som började med 12 500 burhöns har idag blivit en blomstrande äggproduktion från 75 000 frigående hönor. Beslutet att ersätta mjölkkorna helt av hönorna 2009 var inte helt självklart.– Men vi vill vara bäst på det vi gör och hade inte rätt förutsättningar för mjölkkor säger Mikael.

2015 stod det senaste stallet klart målsättningen med äggproduktionen är att ständigt utvecklas och ligga framkant. – Jag har alltid fullt av ideér på hur vi ska förbättra för hönorna och utveckla vår äggproduktion, även om klockan är 02.00 på natten, säger Marcus.

Hönor måste ha rätt förutsättningar för att må bra

Far och son är rörande överens om att hönor måste ha rätt förutsättningar för att må bra.

– Förutom rätt foder och fri tillgång till vatten är rätt klimat en otroligt viktig del i hönornas välmående , berättar Marcus. Sen hör jag direkt på ljudet vilket humör de är på när jag kommer på morgonen. En lugn höna skrockar medan en stressad kacklar, ler han. Personalen är också viktig. - Duktig personal som mår bra är en förutsättning för att produktionen ska fungera, fortsätter Marcus.

 

Ägg är en bra produkt med stor potential

Tjusningen med just frigående hönor inomhus är att det kräver mycket management och omsorg.

– Vi försöker hela tiden tänka nytt. Ett exempel är att vi har börjat använda hackad halm till hönornas ströbädd. Det är mycket bättre för dem, menar Mikael. Ända från starten har de trott på att ägg är en bra produkt med stor potential. - Ägg är även klimatsmart och vi letar ständigt efter sätt att bli mer klimat- energi effektiva i vår produktion, berättar Marcus.

- Hönorna är vår framtid och nu vill vi satsa ännu mer på dem, säger Marcus. De konstaterar att även om det ryker till i diskussionerna ibland hemma på gården så är de fullkomligt eniga – vi vill framåt. - Hos oss finns inga heliga kor, skrattar Mikael.