Elinsro

Sin blå overall

Per-Fredrik och Lena Svenssons gård ligger strax utanför Tomelilla, i hjärtat av vackra Österlen. Trakten är bland annat känd för sin vackra natur, närheten, småskaligheten och alla trevliga gårdsbutiker. Gården Elinsro har anor från slutet av 1800-talet och omges av åkrar i alla väderstreck. Medan Lena får åka några mil varje dag till sitt arbete på turistbyrån behöver Per-Fredrik bara ta på sin blå overall och gå rakt över gårdsplanen. Äggproduktionen sköter han tillsammans med en deltidsanställd medan han sköter växtodlingen på egen hand.

Sin blå overall

Per-Fredrik och Lena Svenssons gård ligger strax utanför Tomelilla, i hjärtat av vackra Österlen. Trakten är bland annat känd för sin vackra natur, närheten, småskaligheten och alla trevliga gårdsbutiker. Gården Elinsro har anor från slutet av 1800-talet och omges av åkrar i alla väderstreck. Medan Lena får åka några mil varje dag till sitt arbete på turistbyrån behöver Per-Fredrik bara ta på sin blå overall och gå rakt över gårdsplanen. Äggproduktionen sköter han tillsammans med en deltidsanställd medan han sköter växtodlingen på egen hand.

Det krävs att man engagerar sig helhjärtat

På 60-talet kom de första hönorna, några hundra sådana, till Elinsro. Stallet byggdes av Per-Fredriks föräldrar och då fanns 7 000 hönor i produktionen. Efter att föräldrarna gått bort 1987 och 1989 tog Per-Fredrik och Lena över gården och produktionen. Att det är en speciell livsstil sticker han inte under stol med.

- Det krävs att man engagerar sig helhjärtat.

År 2003 byggdes ytterligare ett stall på gården och i den finns, uppdelad på tre avdelningar, totalt 19 000 hönor. Familjen Svensson tillhör sedan två år tillbaka de äggproducenter som själv odlar det vete som går till foder åt hönsen. På åkrarna växer även raps, sockerbetor, stärkelsepotatis, korn och annat spannmål.

Lösa problemen snabbt

Äggproduktionen passar Per-Fredrik eftersom han får utlopp för sitt gedigna tekniska kunnande. Det är ofta problem av den arten som uppkommer i den i princip helautomatiserade produktionen.

- Mycket kan fallera och då gäller det att lösa problemen snabbt. För att hönorna ska värpa krävs att de får mat på bestämda tider och att allt fungerar i stallarna. Ljus, vatten, rengöring och ventilation.

Lite som att fostra barn

När hönorna kommer till gården vid 16 veckors ålder lägger han ner mycket jobb för att lära dem att värpa i reden och inte på golvet. Om någon höna börjar med det är det lätt att andra tar efter. Så varje dag plockar han upp de ägg som hamnat ”fel”. Och är nöjd först om det bara blir en handfull totalt. På 26 000 hönor!
- Faktiskt är det lite som att fostra barn, säger han med ett leende.

Att höns gillar rutiner står utan allt tvivel. De vänjer sig till och med vid färgen på hans kläder.
- Om jag kommer in med vit overall blir de skrämda, det har faktiskt hänt.

Oroliga hönor lägger inte ägg, så bäst är om inget oförutsett händer.
- När allt flyter på och hönorna mår bra, då är det riktigt kul att hålla på med äggproduktion.

Per-Fredrik strävar efter att leverera bästa möjliga kvalité på äggen. Men hur äter han själv helst kokt ägg till frukost?
- Gulan ska vara lös, men vitan måste ha stelnat.

Hans fru Lena håller med om konsistensen och vet vad som ger bäst resultat:
- Lägg äggen i kokande vatten och ta upp dem efter åtta minuter. Då är de perfekta! säger hon.