Certifierad svensk äggkvalitet

Checken

Den rosa checken du ser på ägget visar att äggen är certifierade och kontrollerade enligt Certifierad Svensk Äggkvalitet.

 

Djurhållning

FÖR OSS KOMMER BÅDE HÖNAN OCH ÄGGET FÖRST

Svenska bönder har i generationer lagt mycket tid, energi och pengar på förebyggande åtgärder för att hålla sina djur friska. Bondens arbete är en grundläggande förutsättning för det goda djur- och smittskydd vi har i Sverige. Resultatet är en unik smittskyddsmodell, där Sverige klarar sig från många sjukdomar och där förebyggande arbete och hälsokontroller ersätter användning av antibiotika. Alla certifierade bönder följer omfattande omsorgsprogram och smittskyddsprogram som säkerställer att både hönan och ägget kommer först.

Kvalitetssäkring

ALLA LED CERTIFIERAS

Ett certifierat svenskt ägg, med den rosa checken på skalet, kan spåras genom hela kedjan från ägget i butik till gården där det är värpt. Ett certifierat ägg med den rosa checken är kvalitetssäkrad i alla led – från hönan ut till butik. Märkningen garanterar att hanteringen uppfyller Sveriges hårda krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

Spårbart

VET DU VAD KODEN PÅ ÄGGET BETYDER?

Står SE stämplat på ägget är det värpt av en svensk höna. Varje ägg med stämpel kan spåras tillbaka till den gård där äggen har värpts.

Ett ägg som har den rosa checken märkt på sig har i samtliga led i produktionskedjan, certifierats, enligt Svensk Äggkvalitet.

KONTROLLERAT

Salmonella förekommer i naturen och våra omgivningar och äggproducenter arbetar ständigt med biosäkerhet och smittskydd för att skydda sina höns från olika smittor, inte bara salmonella. Bra smittskydd är därför av högsta vikt.

Det görs lagstadgade provtagningar och kontroller hos äggproducenter och om salmonella skulle upptäckas i stallmiljön där ägget värpts gör man en återkallelse av ägg från aktuell producent och batch.