PÅ GÅRDEN
Kronägg ägs idag av ca 25 svenska och ca 40 danska producenter som med stort kunnande och brinnande engagemang ser till att det finns fina, högkvalitativa ägg att tillgå. Varsamt framtagna enligt de bästa produktionsformerna med stor hänsyn tagen till djuromsorg, miljö och långsiktigt kvalitetsarbete.
”Det är viktigt att hönorna mår bra annars blir det inte många ägg”- säger Per-Erik Johansson på Kronägg.
NÄRHET
Närheten till våra producenter är viktig för kvaliteten och vi jobbar kontinuerligt för att ytterligare effektivisera våra transporter. Våra gårdar är geografiskt belägna i Götaland, med tyngdpunkt i Skåne, längs med E4 mot Stockholm och längs med E6 mot Göteborg. Vi har även gårdar på natursköna Gotland som förser oss med ägg.
KLIMATSMART
Ägg är ett klimatsmart livsmedel och det beror till stor del på att hönan är skicklig på att omvandla foder till färdigt livsmedel. En höna lägger nästan ett ägg om dagen (6 ägg per vecka) som i snitt väger ca 62 g. För att producera ett kilo ägg behöver hönan drygt 18 dagar på sig och till det går det åt drygt 2 kilo foder.
Läs mer om ägg & klimat här!
KVALITET
Vi jobbar aktivt med vårt kvalitetsarbete och kan idag säkerställa full spårbarhet på ett ägg, hela vägen från konsumenten tillbaka till gården.
Producenterna är anslutna till svenska äggs omsorgsprogram med uppföljning varje år och frivilliga salmonella programmet med kontroll var 15:e vecka.
DJURHÅLLNING
Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning, som syftar till att djur behandlas väl och ges möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Organisationen Svenska Ägg driver ett frivilligt och förebyggande omsorgsprogram för höns som kompletterar den offentliga djurskyddstillsynen. Detta bidrar till en hög och jämn djuromsorg och livsmedelskvalitet inom svensk äggproduktion. Programmet är obligatoriskt hos Kronägg och tillämpas fullt ut på våra gårdar.