VÅRA ÄGG

Ägg är världens nyttigaste livsmedel. Det innehåller det mesta kroppen behöver i form av vitaminer och näringsämnen, utom C-vitaminer. Vi brukar därför säga att om man äter två ägg varje dag och tar ett glas färskpressad apelsinjuice till så har man fått i sig det man behöver.

Tyvärr undviker många att äta ägg därför att de är rädda för “kolesterolmyten”. Dock visar drygt 30 års forskning att du tryggt kan äta ägg utan att det påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdom (om du inte har ett sjukdomstillstånd där din läkare har gett dig andra rekommendationer gällande kosten).

Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man bör äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer. För personer med diabetes kan en viss återhållsamhet vara bra (källa: Svenska Äggs hemsida).

Om ägg är ett fantastiskt livsmedel så är svenska ägg ännu bättre. Här följer 4 skäl till att välja svenska ägg.

SVENSKA ÄGG ÄR  SALMONELLAFRIA

Det innebär att du kan äta äggen råa eller halvkokta utan risk för att bli sjuk. Salmonellafria ägg är resultatet av många års framgångsrikt arbetet med att säkerställa en god hygien och kontroll genom hela produktionskedjan. Mer än 20% av alla ägg inom EU bär på salmonella av den sort som kan orsaka allvarlig magsjukdom. Därför rekommenderar de flesta EU-länder sina medborgare att alltid koka eller genomsteka  äggen noggrant. 

 

SVENSKA HÖNOR LEVER UNDER GODA FÖRHÅLLANDE

Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning, som bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. I Sverige har alla värphöns tillgång till sittpinne, rede och ströbad, vilket är minimikravet för god djurvälfärd. Ca 65% av hönsen i Sverige går fritt i stora stallar, ca 20% av hönsen är ekologiskt uppfödda och ca 5% tillhör den ökande produktionsformen frigående utomhus. Övriga bor i moderna burar anpassade efter hönans naturliga beteende och behov. Majoriteten av alla höns inom EU har inte möjlighet att få utlopp för sina viktigaste behov, så som att lägga ägg i rede, ströbada fjäderdräkten och sova på sittpinne. I Sverige är även sk ”näbbtrimning” förbjuden. Alla ägg är stämplade med en kod, som visar produktionsland, produktionsform och produktionsplats.  

FODRET TILL SVENSKA HÖNS ÄR FRIA FRÅN...

Antibiotika, hormoner och syntetiska färgämnen. Svenskt hönsfoder innehåller självklart inte heller GMO.

Har du tänkt på att ägg från många andra europeiska länder ofta har en intensivt färgad gula? Det beror på att inblandning av syntetiska färgämnen i hönsfoder är tillåtet i de flesta EU  länder. Svenskt hönsfoder är dessutom värmebehandlat för att hålla högsta möjliga hygienstandard genom hela produktionskedjan.

 

SVENSKA ÄGG BIDRAR TILL ETT ÖPPET LANDSKAP

Svenska höns får ett foder som till största delen består av svenskodlad spannmål. Svensk äggproduktion bidrar därmed till öppna landskap. På så vis skapas också viktiga arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för en levande landsbygd.  

 

 

 

Vi använder cookies för att sajten ska fungera så bra som möjligt. Cookies ger oss också information om hur du använder sajten, så att vi hela tiden kan förbättra upplevelsen för dig. Du kan läsa mer om cookies och hur vi använder dem här. Du accepterar våra cookies, när du klickar på OK.