Ägg benedict paj

Jul, Påsk, Enkel vardagsmat, Förrätter, Lunch, Huvudrätter, Mellanmål, Portioner: 6, Svårighetsgrad: 4


Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda majsmjöl, majsstärkelse, fiberhusk och salt. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt ägg och vatten och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp ca 15 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca: 20–24 cm i diameter. Förgrädda ca 5 -7 minuter i ugnen. Lägg ett lager skinka i botten (spara hälften). Lägg på salladslök och strö på ost (spara hälften av osten). Lägg på ett lager skinka till och strö på skivad sparris och sedan ost. Knäck ägg i en bunke och tillsätt grädde, salt och peppar. Häll över äggstanningen i pajen. Dekorera pajen med resten av sparrisen. Sätt in i ugnen i ca: 20-25 min. Gör Hollandaisesåsen genom att smälta smör i en kastrull på svag värme. Vispa ihop äggulor och vatten i en liten kastrull. Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och vispa i smöret, lite i taget. Smaksätt med citron och salt. Servera pajen med hollandaisesås och lite gräslök och citron.

Ingredienser

100 g majsmjöl

Pajskal:

100 g majsmjöl

100 g majsstärkelse

1/2 tsk salt

100 g smör

1 ägg

1 msk kallt vatten

Fyllning:

150 g kokt eller rökt skinka

4 finhackade salladslökar

150 g riven Västerbottenost

250 g finskivad färska sparris (spara några till topping)

3 ägg

2 1/2 dl grädde

Salt

Svartpeppar

Hollandaisesås:

225 g smör

4 1/2 äggula

3 msk vatten

4 1/2 tsk pressad citronsaft

1 1/2 krm salt

Dekoration:

1 msk hackad gräslök

Citronklyftor

Vi använder cookies för att sajten ska fungera så bra som möjligt. Cookies ger oss också information om hur du använder sajten, så att vi hela tiden kan förbättra upplevelsen för dig. Du kan läsa mer om cookies och hur vi använder dem här. Du accepterar våra cookies, när du klickar på OK.