KRONÄGG

Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet.

Mycket har hänt sedan starten och vårt mål är att fortsätta utvecklas även de kommande 80 åren.

Kronägg AB ingår i Danaeg-koncernen, som ägs till 55% av svenska och danska äggproducenter och övriga 45% ägs av DLG. Danaeg koncernen består av moderbolaget Danaeg Holding och fyra stycken dotter bolag: Kronägg och Källbergs i Sverige och Danaeg AS och Danaeg Products i Danmark. Tillsammans omsätter hela koncernan ca 1 600’ miljoner SEK och finns i ca 50 talet länder i hela världen.

Vi är välkända bland konsumenterna för våra nyttiga, goda och kvalitetssäkrade ägg i alla varianter, storlekar och produktionsformer. Vi var till exempel först i Sverige med att ta fram ett specialägg – GuldGula – med hjälp av berikat foder.

Kronäggs anläggning i Perstorp har moderniserats kraftigt under de senaste åren. Förutom en modern sorteringsutrustning har vi investerat i en världsunik linje där äggen packas av en robot.

Insamlingen av ägg från producenter sker via ett tvättbart retursystem av plast och sedan 2011 tvättas och hygienbehandlas samtliga ägg. Allt för att hålla kvalitet och effektivitet på högsta nivå.

Packeriet är ISO 22000 och FSSC-certifierat sedan 2012.

Kronägg erbjuder även ett brett sortiment av äggprodukter för restaurang- och storhushållsmarknaden via koncernens produktfabriker. Kronägg Foodservice är Nordens ledande tillverkare av alla typer av högförädlade äggprodukter, från äggpulver till flytande äggprodukter.

Våra tre nyckelord – effektivitet i alla led, framåtanda och ansvarstagande – genomsyrar verksamheten och en utvecklingsgrupp inom koncernen arbetar kontinuerligt med att ta fram nya innovativa produkter för morgondagen.

Välkommen till oss!

VÅRT PACKERI

Vår moderna anläggning ligger belägen i skånska Perstorp, mitt i naturen med civilisationen in på knutarna. Under de senare åren har packeriet genomgått en omfattande strukturomvandling för att kunna möta omvärldens krav på  både effektivitet, kapacitet och livsmedelssäkerhet. Vi tar dagligen emot ägg från våra gårdar som skall vägas in, tvättas, sorteras och packas för våra kunders räkning. Packeriet är ISO 22000 och FSSC-certifierat sedan 2012.

Äggets väg i packeriet

MOTTAGNING

Äggen samlas dagligen in från våra gårdar på brickor av plast och anländer till packeriet med lastbil. Där scannas de först in i lagerstyrningssystemet och kan sedan lagras i en till två dagar beroende på orderstatus. Äggpallen anländer därefter till sorteringen där det skapas ett avräkningsresultat till producenten och ett utfall av färdig vara till kunden.

Medan äggen rullar in i sorteringen går brickorna i retur till ett tvättsystem där de desinficeras, och förbereds för återanvändning.

 

SORTERING

En första sortering av äggen sker med hjälp av sex kameror som registrerar och sorterar bort läckande och grovt smutsiga ägg. Därefter letar 12 laserstrålar upp den spetsiga änden av ägget och skickar en signal till en vändare som säkerställer att ägget hamnar med spetsen neråt.

 

TVÄTT

Därefter tvättas föroreningar, som damm från diverse allergener samt hönsurin och andra bakterier som förekommer på skalet, bort. Äggen sköljes med färskt vatten och blåses varsamt torra. Detta för att reducera risken för kontaminering vid hantering/matlagning av andra livsmedel. Rena och fina kontrolleras de återigen av sex kameror, som nu letar efter ägg som inte blivit helt rena i tvättprocessen. Dessa ägg skickas vidare till produktindustrin. Äggen som passerar kamerornas ögon blir slutligen UV desinficerade. Interna kontroller validerade av externt laboratorium visar på reduktion av bakteriertill i princip 0 på skalet.

KNÄCKTEST

De nydesinficerade äggen rullar till en knäckdetektor där 144 magnetspolar ”knackar” på äggen för att lyssna efter sprickor. Spruckna ägg skickas tillen speciell bana för sekunda ägg.

 

VÄGNING & MÄRKNING

Varje ägg vägs individuellt och de bästa äggen märks med ”Kronan”, symbolen för Sverige - SE, vårt packerinummer 07 samt den producerande gårdens nummer. Sekunda ägg märkes med ett B och den producerande gårdens nummer.

 

BLODDETEKTOR

Efter märkningen passerar äggen en bloddetektor, som är sista anhalten i den digra kvalitetskontrollen. Fyra kameror tar ett foto genom äggen som analyseras efter hemoglobin och färgdefekter. Defekta ägg går till en rötgasanläggning.

 

PACKNING

Äggen som klarat sig hela vägen genom testerna åker nu vidare till packeriet där de paketeras på 18 olika banor efter storlek. Packning av äggkartonger i större transportlådor och vidare på pall, sker till stor del automatiskt med hjälp av en packrobot. Färdiga produkter expedieras efter order och samlastas beroende på geografisk destination.

Vi använder cookies för att sajten ska fungera så bra som möjligt. Cookies ger oss också information om hur du använder sajten, så att vi hela tiden kan förbättra upplevelsen för dig. Du kan läsa mer om cookies och hur vi använder dem här. Du accepterar våra cookies, när du klickar på OK.