VISSTE DU ATT...

 

 

SKALA ÄGG

Ett helt färskt ägg kan vara svårt att skala. Lättast är när ägget legat mellan 7-10 dagar i kylskåpet. Då har det lufthål bildats mellan skalet och vitan som gör det lättare att få av skalet. Slå skalet i bitar mot en hård yta, rulla därefter ägget mellan händerna för att få loss skalet.

 

TVÅ ÄGGULOR I ETT ÄGG

Hittar man två äggulor i samma ägg är ägget förmodligen värpt av en ung höna där äggproduktionscykeln ännu inte är helt på plats. Ett befruktat ägg med två äggulor leder aldrig till tvillingkycklingar eftersom äggskalens syretillförsel under ruvningen inte är tillräcklig till mer än en kyckling.

ÄGGULANS FÄRG

Det är fodret som bestämmer äggulans färg. Om hönan till stor del får gul- och orangepigmenterad föda blir denna färg också framträdande i äggulan. Färglöst foder ger färglös gula.

SKALETS TJOCKLEK

Mängden kalcium i skalet är alltid densamma oavsett storlek på ägget. Därför är skalet tjockare på ett litet ägg jämfört med ett stort ägg.

ÄGGETS STORLEK

Unga hönor värper mindre ägg medan äldre hönor värper större.

 

 

Vi använder cookies för att sajten ska fungera så bra som möjligt. Cookies ger oss också information om hur du använder sajten, så att vi hela tiden kan förbättra upplevelsen för dig. Du kan läsa mer om cookies och hur vi använder dem här. Du accepterar våra cookies, när du klickar på OK.