FRÅGOR OCH SVAR!

 

 

Hur tar man reda på om ett ägg är färskt?

Ett färskt ägg sjunker i vatten.

Ett färskt ägg har en hög gula.

Ett färskt ägg har en liten luftblåsa.

 

Hur kokar man ett ägg?

Ett löskokt ägg ska kokas i ca 3 minuter och ett krämigt ägg i ca 5 minuter. Ett hårdkokt ägg ska koka 8-10 minuter. Tänk på att koktiderna beror på äggets storlek - ett stort ägg tar längre tid att koka.

Tänk på att lägga i äggen i kallt vatten och ta tiden när de första bubblorna syns. Lägger du dem i kokande vatten spricker de lättare.

 

Varför flyter ägget ut?

Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Som regel har stora ägg tunnare vita än små ägg. Det kan också bero på avvikelse i fodret.

 

Varför blir en del ägg stora och andra små?

Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.

 

Varför är äggskalet ibland tjockt och ibland tunt?

En ung höna värper små ägg och eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalen tjockare. Från en äldre höna som värper större ägg, får vi ägg med tunnare skal.

 

I ägget finns en snodd, vad är det?

Äggsnodden består av lite tjockare tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget. Att äggsnodden har något gråare färg beror på att äggvitan här har en högre torrsubstanshalt.

 

Varför är äggen ibland bruna?

Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga. Färgen på äggskalet förhåller sig så att bruna höns för det mesta lägger bruna ägg och vita höns värper för det mesta vita ägg.

 

Varför är ägget ibland svårt att skala?

Om ett kokt ägg är svårt att skala beror det på att ägget är alltför färskt. Skalningen underlättas om du kyler ägget direkt efter kokning.

 

Kan ägg få smak av annan mat?

Ett ägg har ca 10.000 små porer som har en sammanlagd yta på 2 kvadrat millimeter. Genom porerna "andas" ägget vilket innebär att ägget kan ta upp smak från annan mat. Därför ska du undvika att förvara äggen tillsammans med rökta eller starkt doftande råvaror. Om du låter äggen vara kvar i förpackningen skyddar den äggen mot påverkan.

 

Varför har vissa ägg flera gulor?

Unga höns kan värpa ägg med flera gulor. Det beror på omognad i hönans äggproduktion. Hönan släpper helt enkelt två äggulor samtidigt.

 

Varför skiftar gulans färg i olika ägg?

Gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönsen har fått. Äggulans färg har inget med näringsinnehållet att göra.

 

 

Vi använder cookies för att sajten ska fungera så bra som möjligt. Cookies ger oss också information om hur du använder sajten, så att vi hela tiden kan förbättra upplevelsen för dig. Du kan läsa mer om cookies och hur vi använder dem här. Du accepterar våra cookies, när du klickar på OK.